2020 – Het jaar van de Flos

2020 – Het jaar van de Flos

Het jaar begon zo goed. Bestuur en leden van onze harmonie waren druk in de weer met de voorbereidingen voor onze concertreis die in de zomer 2020 zou plaatsvinden. De liefde voor de muziek zou ons naar Oostenrijk brengen. Naar het Pitztal in Tirol. Met diverse acties hadden we gezorgd voor wat extra geld in het laatje zodat de kosten voor alle leden te overzien zouden blijven. Een repertoire voor zowel harmonie als ook de percussiegroep was al uitgezocht. De muziekstukken werden al vlijtig bestudeerd en geoefend. De bus en het hotel waren al geboekt en contacten met onze gastvereniging aldaar in volle gang.

Helaas werden wij als vereniging ook geconfronteerd met Corona. De directe gevolgen waren geen repetities meer. Geen gezellige avonden gevuld met gezamenlijk oefenen aan Pirates of the Caribbean, Ross Roy of Adele. Geen ondersteuning van de dirigent bij die lastige stukjes die nog niet zo goed gingen.  Niet meer bijkletsen aan de bar van ’t Leiehoes na de repetitie.
De gevolgen op iets langere termijn waren dat we de droom waar we allemaal naar toe leefden, moesten afblazen omdat deze door de situatie onmogelijk was geworden. Geen reis, geen concerten, geen nieuwe muziekvrienden in een gastvrij land. Dat is balen. Dat is uitstellen. Voor hoe lang weet niemand. Geduld dus.

Toen, het zal ongeveer eind juni zijn geweest, kwam het goede nieuws van de KNMO (de muziekkoepel voor Nederlandse amateurmuziek). We mochten weer repeteren. Wel onder een heleboel voorwaarden, maar met een beetje fantasie konden we voor iedereen die weer wilde en kon weer langzaam de draad oppakken. Blijdschap en vertwijfeling alom. Want hoe doe je dat dan? Hoe breng je de voorschriften die voor muziekverenigingen geschreven waren in de praktijk?
Het eenvoudigst was om dan met de percussiegroep weer op te starten. Daar zijn iets minder leden en kun je lekker veel afstand tussen iedereen maken.
Bij de harmonie zijn we in 3 groepjes gestart. Op die manier was het makkelijker om het overzichtelijker te houden. De klarinetten samen, dwarsfluiten en saxofoons samen en een groep met de koperblazers. Wel met een aangepast repertoire. Maar wat maakt dat uit. Het belangrijkste was dat we weer samen muziek mochten maken. En wat een geluk ook dat we de grootste zaal in ’t Leiehoes als repetitieruimte gebruiken waardoor we voor iedereen genoeg afstand van elkaar konden garanderen.

Net voor de zomervakantie werden de regels nogmaals ten gunste van ons aangepast en mochten we weer allemaal samen repeteren. Nu, nadat de vakantie weer voorbij is, zijn we weer gestart en zoals vanouds mogen geïnteresseerden nog steeds komen kijken. Maar dan wel op afspraak. Dus als u nieuwsgierig bent en interesse heeft om met ons mee te oefenen of een instrument wilt leren bespelen bent u nog steeds van harte welkom. Stuur dan even een mailtje naar secretaris@flos-carmeli.nl om een afspraak te maken. Wie weet reist u dan met ons mee als we onze concertreis-droom in de (hopelijk nabije) toekomst werkelijkheid laten worden.

Over de auteur

isoldephilips administrator